25 juli 2024

DEM Productions

Producties

Is snowboarden gevaarlijk?

snowboard-bestellen

Iedereen die nog nooit op een snowboard heeft gestaan, vraagt zich misschien af of snowboarden gevaarlijk is. Dit kan voortkomen uit horrorverhalen die je hebt gehoord of gezien. Elke winter zijn er namelijk genoeg mensen die met een blessure thuis komen. Maar niet te min, zijn er ook genoeg mensen die ongediert thuis komen.

Dus eigenlijk is de antwoord op deze vraag niet zo zwart wit. Ja, het kan gevaarlijk zijn, maar wat is niet gevaarlijk? Elke dag naar school of je werk fietsen kan ook gevaarlijk zijn. Het gaat er om dat je je goed beschermt.

Wat heb je nodig?

Om te kunnen snowboarden heb je een snowboard met snowboard bindingen nodig, snowboard schoenen, helm, polsbeschermers, armbeschermers en kniebeschermers. Daarbij is de kleding die je draagt ook belangrijk. Zo geldt de regel in de bergen om voornamelijk laagjes te dragen. Draag dus meerdere dunne lagen kleding en sluit af met een snowboard pak. Ook dit pak kan een eventuele val minder pijn laten doen.

Dan is het ook nog fijn om handschoenen en een zonnebril te dragen. Op de bergen is het namelijk koud maar de zon schijnt wel fel. Door de sneeuw lijkt dit alleen maar meer.

Wat kan er gebeuren?

Verstuikingen en breuken zijn de meest voorkomende verwondingen bij snowboarders, gevolgd door kneuzingen, snijwonden, ontwrichtingen en hersenschuddingen. Een groot deel van de snowboarders die geblesseerd raken, zijn beginners. Beginners lopen een verhoogd risico op fracturen en verwondingen aan de pols, deels door veelvuldig vallen. Experts hebben vaak meer enkelblessures, vaak geassocieerd met gevaarlijke stunts en het zoeken naar stunts die de zorg van een medici nodig hebben. Omdat er een kans bestaat om geblesseerd te raken, houdt dit niet in dat je het niet moet proberen. Ga aan de slag met een docent en luister goed wat je moet doen.