20 juli 2024

DEM Productions

Producties

Het moment om een terrasoverkapping te kopen

Je zou het misschien niet denken, maar juist in deze periode van het jaar is het het ideale moment om een terrasoverkapping te gaan kopen. Dat komt namelijk omdat er enige tijd overgaat voordat je besloten hebt wat voor soort overkapping je wilt hebben en er ruimte in de planning bij speciaalzaken is om de constructie bij je thuis op te bouwen. Daarnaast heb je natuurlijk ook met levertijden te maken. Dus zeker als je in maart al van de eerste mooie zonnige dagen wilt genieten, dan is het nu het moment om je alvast te gaan oriënteren op wat voor verschillende soorten terrasoverkappingen er zoal zijn en waar je over moet nadenken voordat je een aankoopbeslissing maakt.

Tips voor de aanschaf van een terrasoverkappingGlazen-terrasoverkapping

Hoewel de wensen en behoeften van iedereen verschillend is, zijn er toch een aantal punten die handig zijn om te weten wanneer je je op terrasoverkappingen gaat oriënteren. We bespreken daarom een paar tips die je in het oriëntatieproces kunnen helpen.

Ga na welke uitstraling de terrasoverkapping moet geven

Wanneer je een overkapping tegen je woning aan wilt bouwen, is het belangrijk dat de constructie mooi aansluit bij de uitstraling van je woning en je tuin. Zeker als je een landelijke uitstraling wilt realiseren, is een overkapping van hout wellicht de mooiste oplossing. Heb je daarentegen een modern ogende woning? Dan zijn terrasoverkappingen van aluminium waarschijnlijk de beste keuze. Kortom, bedenk goed wat een overkapping met de uitstraling van je woning en je tuin doet.

Het gewicht van de terrasoverkapping

Terrasoverkappingen (en dan met name die van hout) kunnen behoorlijk zwaar zijn en daarmee is het belangrijk dat de ondergrond waarin de staanders worden bevestigd stevig genoeg is, zodat verzakkingen worden voorkomen. Constructies van aluminium zijn vaak opgebouwd uit lichtgewicht materialen en daarmee in de meeste gevallen geschikter voor de zwakkere ondergronden.

Accessoires en overkappingen

Waarschijnlijk denk je niet aan accessoires bij het aanschaffen van een overkapping, maar deze zijn wel degelijk van groot belang. Dat komt namelijk omdat ze voor een groot gedeelte kunnen bepalen hoeveel plezier je van je aankoop hebt. Want wat als er bijvoorbeeld een zware regenbui naar beneden komt zetten en je geen goeie afwatering in de staanders hebt laten wegwerken? In dat geval word je waarschijnlijk flink nat spettert door het water wat van alle kanten van het dak naar beneden komt zetten.

Maar ook tijdens de dagen waarop het schitterend weer is en de zon volop schijnt spelen accessoires een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld eens aan zonwering dat praktisch onmisbaar is in het geval je een glazen dak op je overkapping hebt laten bevestigen. Tenslotte is er ook nog terrasverwarming zodat je tijdens de wat koelere dagen ook nog comfortabel onder de constructie kunt zitten. Al met al zijn er dus nogal wat accessoires die niet zozeer voor een mooie uitstraling zorgen, maar wel het plezier en het comfort van het gebruik van de overkapping behoorlijk kunnen vergroten.

Onderhoud aan overkappingen

Voor wat betreft het onderhoud aan overkappingen is het belangrijk dat je nagaat wat dit inhoudt voor de diverse soorten materialen waaruit constructies zijn opgebouwd. Zo vragen staanders van hout logischerwijs om meer onderhoud dan staanders die uit aluminium zijn vervaardigd. Ben je iemand die absoluut niet van onderhoudswerkzaamheden houdt? Dan is dat zeker een belangrijk punt om mee te nemen in overweging uit wat voor soort materiaal de overkapping moet zijn opgebouwd.

Het gebruik van de overkapping voor het terras

Wanneer je een overkapping voor het terras aanschaft, wil je waarschijnlijk dat eventuele gasten er ook onder kunnen zitten en er dus genoeg ruimte is. Wees daarom niet te terughoudend met de afmetingen van de constructie. Veel mensen zetten ook nog bijvoorbeeld bloemen of tuinmeubelen onder de constructie waardoor de ruimte om te zitten beperkt wordt. Neem dit aspect dan ook zeker mee bij de bepaling van de omvang van de constructie.

De tips die je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn slechts enkele voorbeelden van zaken waarover je kunt nadenken en die je kunt meenemen om voor een bepaald soort terrasoverkapping te kiezen. Ga dan ook zeker op zoek naar meer informatie die je bij het oriëntatieproces kunt gebruiken. Zo weet je dat je straks de beste koop doet als je je portemonnee trekt!

Vraag je je overigens af wat nu de verschillen tussen een serre en een terrasoverkapping zijn? Lees dan deze duidelijke uitleg op Wikipedia over wat een serre precies is.