22 mei 2024

DEM Productions

Producties

Belangrijke verschillen tussen factoring en incasso’s

Finqle

Vaak wordt gedacht dat factoring in grote lijnen overeenkomt met het werk van incassobureaus. Dit is echter niet waar! Een factoringbedrijf biedt haar diensten veel eerder in het proces van debiteurenbeheer aan, dan dat een incassobureau dat doet. In dit artikel beschrijven we de manier van werken door een factoringbedrijf voor je, zodat er niet langer onduidelijkheid bestaat over het verschil met een incassobureau. Heb jij al eens overwogen om de diensten van een factoringbedrijf af te nemen voor je eigen onderneming? Het kan verschillende voordelen bieden! Er zijn in Nederland verschillende factoringbedrijven, die deze diensten aanbieden. Een goed voorbeeld van zo’n bedrijf is Finqle. Deze partij staat als betrouwbaar en professioneel bekend onder ondernemers.

Factoring

Werkwijze bij factoring door een factoringbedrijf

Bij factoring verkoopt een ondernemer een factuur aan een factoringbedrijf. Dit kan interessant zijn, wanneer de ondernemer zijn betaling binnen een paar dagen op zijn rekening bijgeschreven wil hebben. Op deze manier kunnen de leveranciers van de ondernemer tijdig betaald worden, waarmee betalingsachterstanden worden voorkomen. Het factoringbedrijf rekent vervolgens een klein percentage aan transactiekosten over het totaalbedrag van de verkochte facturen. Dit percentage is onder meer afhankelijk van de betalingstermijn die een klant heeft. Het factoringbedrijf stuurt de verkochte factuur vervolgens door naar de klant van de ondernemer.

Debiteuren

Rol van een incassobureau in dit proces

Pas wanneer een klant het factoringbedrijf niet betaalt, komt het incassobureau in het proces. Het incassobureau wordt door het factoringbedrijf ingeschakeld, om een ondernemer alsnog te verplichten om de openstaande factuur te voldoen. Dit gebeurt logischerwijs niet meteen. Eerst zullen er een aantal betalingsherinneringen aan de klant worden gestuurd. Een ondernemer is niet meer bij deze fase in het proces betrokken. Op deze manier wordt het risico wat een ondernemer loopt aanzienlijk kleiner. Daarbij is het een prettig idee, dat je als ondernemer nooit meer in spanning zit over de betaling van facturen door klanten.