14 juni 2024

DEM Productions

Producties

Maximaal van garagedeuren genieten

Wellicht denk je dat garagedeuren enkel bedoeld zijn om open en dicht te gaan en je toegang tot de garage te verschaffen, maar niets is minder waar. Bedenk je maar eens hoe irritant het zo zijn als de deur bijvoorbeeld iedere keer in zijn geheel geopend moet worden als je de garage in of uit wilt gaan. Maar denk ook na over het klimaat in de garage zelf. Ben je bijvoorbeeld een fanatiekeling in het uitoefenen van bepaalde hobby, zoals het sleutelen aan auto’s of het maken van meubelen, en voer je deze hobby in de garage uit? Dan zou het fijn zijn als het klimaat daar prettig is. Kortom, om maximaal van een garagedeur te kunnen genieten is het zaak om over een aantal zaken na te denken.

Het gebruik van de garage

We hebben het al in de inleiding aangegeven, maar het gebruik van de garage heeft grote gevolgen voor de manier waarop je de deur wilt bedienen. Ben je bijvoorbeeld iemand die meerdere keren per dag de fiets pakt? Dan is het prettig als je de deur slechts voor een deel hoeft te openen om met de fiets de garage in en uit te kunnen gaan. Heb je geen grote oprit? Dan is bijvoorbeeld een roldeur ideaal om te voorkomen dat de deur naar buiten toe open klapt, waardoor je altijd een deel van de oprit vrij zou moeten houden om überhaupt zonder autoschade je garage in te kunnen rijden. Wil je spullen direct onder het plafond kunnen opbergen? Dan is een zijdelingse garagedeur wellicht de beste optie. Je begrijpt al, het gebruik van de garage bepaalt voor een groot deel wat voor soort deur het beste bij jou past.

Hobby’s en garages

Maar zoals we in de inleiding al aangaven gaat het natuurlijk niet alleen om de manier waarop de deur open moet, maar ook wat je met de ruimte in de garage zelf wilt doen. Stel dat je er een hobby in wilt beoefenen. Dan is het belangrijk dat je de garagedeur voldoende isoleert en de ruimte ook goed ventileert.

Garages en ventilatie

Wanneer je de garage goed geïsoleerd hebt, is het van groot belang dat de ventilatie ook in orde is. Wanneer je namelijk (net zoals in een goed geïsoleerd huis) slecht ventileert terwijl de garage goed is geïsoleerd, dan wordt het zeker voor vochtige spullen moeilijk om te kunnen drogen. Maar ook zal de luchtkwaliteit er niet beter op worden. Ook kan er schimmelgroei ontstaan doordat vocht maar moeilijk de garage kan verlaten. Kortom, isolatie van de garage en de garagedeur is prima, mits je er zorg voor draagt dat er goede ventilatiemaatregelen zijn genomen.

Garagedeuren isolerenHobby-in-garage

Lang niet alle garagedeuren zijn goed geïsoleerd en dat is ook zeker niet nodig als je bijvoorbeeld alleen je auto in de garage wilt parkeren. Maar zoals gezegd is het prettig dat wanneer je een hobby in de garage beoefent de garage en de garagedeur beiden geïsoleerd zijn. De mate van isolatie wordt uitgedrukt in een zogeheten RC waarde. Zo kun je achterhalen hoe goed een garagedeur is geïsoleerd. Echter, het allerbelangrijkste is om ervoor te zorgen dat tocht niet via de garagedeur naar binnen toe komt. Dit kan eenvoudig worden verholpen door voor een deur te kiezen die rubbers aan alle zijden van het deurblad heeft. Hierdoor wordt de deur in de opening goed afgesloten. Je zult merken dat alleen al het verhelpen van overlast door tocht een enorme winst oplevert voor het comfort in de garage.

Kom je er nou niet helemaal uit met het bepalen van welke garagedeur in jouw situatie het beste geschikt is? Schroom dan zeker niet om een specialist in garagedeuren te benaderen en om advies te vragen. Voor veel mensen is de aanschafprijs namelijk een grote uitgave. Hierdoor is het des te belangrijker om tot een weloverwogen besluit te komen.